Durerea de spate poate avea mai multe cauze. Discul intervertebral, fatetele articulare, articulatiile dintre oasele bazinului si portiunea terminala a coloanei vertebrale ( articulatiile sacro-iliace), articulatiile piciorului cu oasele bazinului ( articulatiile coxo-femurale) si nervii pot determina separat sau impreuna durerea de spate.

Esential si difcil este descoperirea structurii/structurilor care determina durere pentru ca mai apoi sa se elaboreze un plan de tratament.

Majoritatea pacientiilor cand sunt intrebati “unde anume va doare“ vor raspunde “ma doare spatele” indicand regiunea lombara fara a putea indica cu exactitate  locul dureros.

La o examinare atenta marea majoritate acestor “dureri de spate” vor avea o lacalizare specifica corelata cu anumite activitati acest lucru fiind esential in stabilirea originii durerii.

Spre exemplu puteti spune ca aveti o” durere in sold” confuzand acest punct cu durerea in articulatia sacroiliaca.

Cum se poate face diagnosticul durerii de spate?

Un prim pas in diagnosticul durerii de spate este acela de a determina cu exactitate unde este centrata durerea ,unde iradiaza si ce activitate amplifica sau reduc intensitatea dureri.

Care sunt cauzele dureri de spate?

  • Discul intervertebral

Durerea de spate cauzata de o boala a discului poate apare in mod tipic din cauza unei rupturi a inelului fibros ( stratul extern dur al discului) urmata de contractura musculaturii spatelui cu accentuarea durerii la schimbarea pozitiei corpului. In majoritatea cazurilor, dupa episodul dureros  simptomele se remit, insa ruptura de la nivelul discului nu se vindeca si daca acuzele continua, poate aparea boala discala degenerativa. Pacientii se simt mai bine cand stau intinsi in pat cu genunchi indoiti. Durerea de spate care are drept cauza discul intervertebral ar trebui sa fie in mod tipic egala bilateral sau centrata pe coloana vertebrala.

  • Vertebra in sine

Daca discul intervertebral este complet degenerat si isi pierde functia de amortizare rezultatul este faptul ca 2 vertebre vin aproximativ in contact una cu alta, o data cu miscarea aparand mici fracturi locale dureroase urmate de edem, intretinute si agravate de activitate.

  • Fatetele articulare

Ele nu sunt in mod tipic o cauza a durerii de spate, iar cand determina durere aceasta mimeaza o afectare a discului intervertebral. Durerea din acesta cauza este unilaterala, accentuata de extensia spatelui in timp ce flexia ( aplcarea spre inainte ) va diminua durerea.

  • Durere cauzata de articulatia scaro-iliaca (articulatiile dintre oasele bazinului si portiunea terminala a coloanei vertebrale)

In acesta situatie durerea este unilaterala, fiind accentuata de activitate ce pune presiune pe articulatie (ridicarea de obiecte, aplecare spre lateral /anterior)

  • Stenoza canalului spinal

Durerea de spate in acesta situatie apare datorita compresiunii globale care se exercita pe intreg sacul dural ( invelisul elementelor nervoase care le separa de structurile osoase din jur) sau al nervilor de la nivelul coloanei lombare.

  • Spondilolistezisul/alunecarea discului intervertebral dintre 2 vertebre

Este o patologie ce apare atunci cand o vertebra a coloanei lombare aluneca spre anterior raportat la vertebra situata cu un nivel mai jos.

  • Compresiunea unui nerv

Cunoscuta in mod general sub denumirea de sciatica-durere intensa, ascutita, care iradiaza pe membrul inferior, durerea in acesta situatie se abate de la aspectul de durere centrata pe coloana. Aceasta durere diminua in intensitate dupa un interval de timp chiar si fara interventie chirurgicala.

De exemplu, in cazul unui pacient care are o compresiune a radacinii nervoase lombare L5 , pe masura ce scade inflamatia locala, durerea este simtita in fesa si poate fi confundata cu durerea din articulatia sacro-iliaca.