Ce este mielopatia cervicala/Compresiunea maduvei spinari?

Spondiloza cervicala este patologia generala care apare cu trecerea anilor avand ca rezultat deshidratarea si slabirea rezistentei discului intervertebral de la nivelul coloanei cervicale.

spondloza

Discurile degenerate pot mai tarziu sa contribuie la dezvoltarea osteoartritelor cervicale. De-a lungul procesului de imbatranire ,organismal raspunde prin producerea de mai mult os acesta ocupa spatiu de la nivelul canalului spinal realizand reducerea dimensiunilor acestuia, adesea determinand sindroame care include mielopatia cervicala si radiculopatia cervicala.

Mielopatia cervicala spondilotica apare prin pierderea functiilor ca urmare a schimbarilor ce au loc la nivelul discurilor si fatetelor articulare ,rezultand prin compresiunea maduvei spinari.

Aceasta este o boala grava cu risc de agravare neurologica a pacientului si ca umare acesta ar trebui sa se adreseze medicului specialist.

Care este cauza mielopatiei cervicale/Compresiunea maduvei spinari

Principala cauza a mielopatiei spondilotice cervicale si compresiunea maduvei spinarii isi are originea in procesul natural de imbatranire care poate duce la artrite. Rezultatul este degenerarea discului cervical si /sau ingrosarea ligamentelor. Fiecare din aceste conditii contribuie la ingustarea canalului spinal si compresiunea maduvei spinarii. Aditional pacientii nascuti cu un canal spinal ingust ( stenoza congenitala) pot avea un risc crescut de mielopatie cervicala spondilotica.

stenoza

Care sunt simptomele mielopatiei cervicale?

Simptomele mielopatiei cervicale spondilotice pot fi subtile, pacientii neobservand problema de la inceput. O data cu trecerea timpului, simptomele pot include:

  • Neindemanare la nivelul bratelor, mainilor, degetelor
  • Pierderea dexteritatii
  • Durere si contractura musculaturii gatului
  • Parestezii, amorteli si slabiciune musculara
  • Tulburari de echilibru sau de coordonare, cum ar fi faptul ca pacientul dezvolta probleme la mers
  • Incontinenta sfincteriana

 

cervical

Care sunt optiunile de tratament pentru mielopatia cervicala?

In general, pacienti cu semne si simptome de mielopatie cervicala necesita evaluare neurochirurgicala de specialitate pentru a se realiza chirurgical decompresiunea maduvei spinarii.

Tratamentul chirurgical

Dr Martin va recomanda optiunea chirurgicala pentru mielopatia cervicala. Scopul este indiferent de tehnica chirurgicala ,de a deschide (decomprima) canalul spinal, inlaturand presiunea care se exercita pe maduva spinarii pentru a ameliora simptomatologia si a reduce riscul de deteriorare neurologica de-a lungul timpului sau in cazul unui traumatism la nivelul coloanei cervicale.

cervical_stenosis

Cele mai frecvente 3 tehnici chirurgicale pentru tratamentul mielopatiei cervicale spondilotice includ:

  • Discectomie cervicala anterioara si fuziune (ACDF)
  • Laminectomie cu s-au fara fixare posterioara cu suruburi
  • Laminoplastie