Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Boli-cerebrovasculare » Hematomul-epidural-acut

Hematomul epidural acut

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

HEMATOMUL EPIDURAL ACUT

IN ACEASTA PAGINA

CE ESTE HEMATOMUL EPIDURAL (EXTRADURAL) ACUT?

Este o colectie sanghina (cheag de sange) localizat intre invelisul creierului (duramater) si suprafata interna a craniului, care apare dupa un traumatism cranio-cerebral. Dura mater inveleste, de asemenea, si maduva spinarii, hematomul extradural putand sa apara si la acest nivel. Aceasta leziune este o urgenta neurochirurgicala doarece poate determina compresiunea portiunii de creier care se afla sub el, determinand, totodata, deplasarea structurilor adiacente si cresterea presiunii intracraniene.


CAUZELE APARITIEI HEMATOMULUI EPIDURAL (EXTRADURAL) ACUT?

Portiunea interna a craniului prezinta diverse reliefuri osoase, aspect ce determina lezarea structurilor subiacente acestora in cazul unui traumatism cranio-cerebral ce imprima o miscare de acceleatie – deceleratie creierului.

Cea mai frecventa cauza a hematomului extradural (epidural) este traumatismul, desi hemoragia spontana poate fi, de asemenea, intalnita.


SIMPTOME

Evoluția clinică a hematomului (epidural) extradural este stadială:

  • Inițial, dupa traumatism apare, de regulă, o pierdere a starii de conștienta.
  • Urmeaza, in etapa urmatoare, o revenire la starea de conștiență normală (interval liber)
  • Ulterior, apar tulburările de conștiență (obnubilare), slabiciune musculara de partea opusa leziuni si modificarea diametrului pupilei de partea leziuni
  • Cefalee; varsaturi; crize epilptice


DIAGNOSTIC

Computer tomograf (CT) cerebral

  • Este examenul de elecție, evidențiind aspectul unei lentile spontan hiperdense biconvexă, dispusă imediat sub tăblia internă.
  • Precizează localizarea: temporal, frontal, parietal, occipital sau subtemporal, formele rare bilaterale și cele localizate în fosa posterioară.
  • Examinarea structurilor osoase evidențiază fractura craniului.


TRATAMENT

SE INTERVINE CHIRURGICAL DACA

In cazul hematomului extradural tratamentul este chirurgical cu ridicarea a unei portiuni din craniu (craniotomie), urmata de evacuarea colectiei hematice situate deasupra invelisului creierului (duramater), pentru a reduce presiunea intracraniana.