HEMATOMUL EPIDURAL ACUT

CE ESTE HEMATOMUL EPIDURAL ( EXTRADURAL ) ACUT ?

Este o colectie sanghina ( cheag de sange ) localizat intre invelisul creierului (duramater) si suprafata interna a craniului, care apare dupa un traumatism cranio-cerebral. Dura mater inveleste, de asemenea, si maduva spinarii, hematomul extradural putand sa apara si la acest nivel. Aceasta leziune este o urgenta neurochirurgicala doarece poate determina compresiunea portiunii de creier care se afla sub el, determinand, totodata, deplasarea structurilor adiacente si cresterea presiunii intracraniene.


CAUZELE APARITIEI HEMATOMULUI EPIDURAL ( EXTRADURAL ) ACUT ?

Portiunea interna a craniului prezinta diverse reliefuri osoase, aspect ce determina lezarea structurilor subiacente acestora in cazul unui traumatism cranio-cerebral ce imprima o miscare de acceleatie – deceleratie creierului.

Cea mai frecventa cauza a hematomului extradural ( epidural ) este traumatismul, desi hemoragia spontana poate fi, de asemenea, intalnita.

 


SIMPTOME

Evoluția clinică a hematomului (epidural ) extradural este stadială:

  • Inițial, dupa traumatism apare, de regulă, o pierdere a starii de conștienta.
  • Urmeaza, in etapa urmatoare, o revenire la starea de conștiență normală (interval liber)
  • Ulterior, apar tulburările de conștiență ( obnubilare), slabiciune musculara de partea opusa leziuni si modificarea diametrului pupilei de partea leziuni
  • Cefalee; varsaturi ; crize epilptice


DIAGNOSTIC

Computer tomograf ( CT ) cerebral

  • Este examenul de elecție, evidențiind aspectul unei lentile spontan hiperdense biconvexă, dispusă imediat sub tăblia internă.
  • Precizează localizarea: temporal, frontal, parietal, occipital sau subtemporal, formele rare bilaterale și cele localizate în fosa posterioară.
  • Examinarea structurilor osoase evidențiază fractura craniului.

 


TRATAMENT

SE INTERVINE CHIRURGICAL DACA

In cazul hematomului extradural tratamentul este chirurgical cu ridicarea a unei portiuni din craniu ( craniotomie), urmata de evacuarea colectiei hematice situate deasupra invelisului creierului (duramater), pentru a reduce presiunea intracraniana