HEMATOMUL SUBDURAL ACUT

 

CE ESTE HEMATOMUL SUBDURAL ACUT ?

Se refera la aparitia brusca, datorita unui traumatism cranio-cerebral, a unui cheag de sange la nivelul suprafetei creierului. In cazul anumitor pacienti – exemplu: cei care fac tratament cronic cu medicamente anticoagulante sau au tulburari de coagulare – un traumatism cranio-cerebral de intensitate relativ mica poate determina aparitia hematomului subdural acut.

 

CAUZELE APARITIEI HEMATOMULUI SUBDURAL ACUT ?

Intotdeauna cauza unui hematom subdural acut este un traumatism care determina ruperea unei vene, a unei artere sau un focar de dilacerare cerebrală.

 

SIMPTOME

  • Manifestările clinice survin imediat posttraumatic, cel mai adesea starea de constienta a pacientului se aboleste brusc.
  • Exista situatia in care, imediat dupa traumatism, pacientul are o perioada in care0 este perfect lucid, urmat de alterarea starii de constienta, slabiciune musculara, modificarea diametrului unei pupile si, in final, neresponsivitate.
  • Pacientul poate prezenta semne minime de crestere a presiunii intracraniene și tulburări minime ale starii de conștiență.

 


DIAGNOSTIC

Computer tomograful ( CT ) cerebral

  • Releva o colectie cu conturi slab definite, localizata sub calota craniana; evalueaza volumul si localizarea hematomului.
  • Este investigatia de electie pentru aceasta leziune traumatica deoarece este usor accesabila si se poate efectua rapid.

 


TRATAMENT

Hematoamele subdurale acute de dimensiuni mici ( < 1 cm ) si stare neurologica buna pot fi tratate non-chirurgical. Evaluarea imagistica seriata in dinamica, prin CT cerebral, este utilizata pentru a verificarea evolutia, ca dimensiune, a colectiei hematice subdurale.