Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Boli-cerebrovasculare » Hematomul-subdural-cronic

Hematomul subdural cronic

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

HEMATOMUL SUBDURAL CRONIC

IN ACEASTA PAGINA

CE ESTE HEMATOMUL SUBDURAL CRONIC?

Hematomul subdural cronic este o colectie lichidiana rezultata prin lichefierea sangelui (spre deosebire de cheagurile de sange proaspat/sangele proaspat din hematomul subdural acut), localizata intre creier si invelisul creierului (duramater).

Acesta este intalnit mai frecvent la persoanele varstnice, pe masura ce creierul tinde sa se atrofieze si venele de pe suprafata creierului au tendinta mai mare de a se rupe prin intindere, acest lucru putand sa apara chiar si dupa un traumatism minor.


CAUZELE APARITIEI HEMATOMULUI SUBDURAL CRONIC?

Hematomul subdural cronic se constitue lent in mai multe saptamani, uneori luni, ca urmare a unui traumatism minor ce trece adesori neobservat.

Factori predispozanti pentru aparitia unui hematom subdural cronic sunt:

  • Consumul cronic de alcool
  • Deshidratarea
  • Tratamentul anticoagulant/factori mecanici (tuse, constipatie) ce intretin si cresc volumul hematomului subdural cronic.


SIMPTOME

  • Durere de cap
  • Tulburări de comportament cu aspect de demență sau lentoare în gândire și activitate
  • Tulburari de vorbire


DIAGNOSTIC

Computer tomograful (CT) cerebral

Este investigația de elecție, usor si rapid de efectuat, care permite aprecierea localizării, volumului și efectului exercitat de colectia de sange asupra structurilor din jur.

PROGNOSTIC

Cu un diagnostic precoce si tratament chirurgical adecvat, hematoamele subdurale cronice au in general un prognostic bun.


TRATAMENT

In cazul pacientiilor cu hematoamele subdurale cronice, atitudinea terapeutică este în corelație cu simptomele și aspectul leziunii pe examinarea computer tomograf.

  • Hematomul subdural cronic cu volum mic (lamă de hematom subdural) si simptome minime, atitudinea este de abtinere de la orice gest chirurgical, optand pentru supravegherea clinică și reexaminarea CT.

Se pot administra corticosteroizi, rehidratare, dietă cu regim alimentar sărat, daca pacientul nu are alte boli care sa contraindice acest lucru.

  • Hematomul subdural cronic cu volum mare și simptome semnificative este tratat chirurgical, cu evacuarea colectiei de sange prin minim abord chirurgical.