HIGROMA

 

CE ESTE HIGROMA ?

Este o acumulare de lichid in exces in spatiu subdural ( poate fi clar,xantocromic si sub presiune variabila ), fiind aproape intotdeauna asociata cu un istoric de traumatism cranian .

Se deosebeste de hematomul subdural cronic, ce este o colectie de sange care, in mod obisnuit, se insoteste de o zona de contuzie cerebrala si contine cheaguri de sange si sange lacat ( aspect de “ulei de motor “), avand, de asemenea, membrane care sunt adiacente de suprafata interna a dureimater ( in cazul higromei lipsesc membranele).

 

CAUZELE APARITIEI HIGROMEI ?

Mecanismul de formare a higromelor este, cel mai probabil, o leziune a membrane arahnoidine ce are ca rezultat extravazarea lichidului cerebro-spinal in compartimentul subdural. Lichidul din care este compus o higroma contine pre-albumine care se gasesc, de altfel, si in lichidul cerebrospinal, dar nu si in hematoamele subdurale cronice

Un alt mecanism prin care poate sa apara higroma este ca urmare a unei reactii meningeale.

 

SIMPTOME

  • Dezorientare, confuzie
  • Tulburări de comportament cu aspect de demență sau lentoare în gândire și activitate
  • Cefalee
  • Slabiciune musculara ape o parte a corpului

 

DIAGNOSTIC

Computer tomograful ( CT ) cerebral

Este investigația de elecție, usor si rapid de efectuat care permite aprecierea localizării, volumului și efectului exercitat de colectia de lichid asupra structurilor din jur .

 

TRATAMENT

  • Pacientii diagnosticati imagistic cu higrome si care nu prezinta simptome nu necesita tratament.
  • Daca colectia de lichid determina aparitia de simptome, atunci aceasta trebuie evacuate chirurgical.