Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Patologie-spinala-1 » Anatomia-coloanei-vertebrale

Anatomia coloanei vertebrale

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

CARE SUNT PRINCIPALELE REGIUNI ALE COLOANEI VERTEBRALE?

Cand majoritatea oamenilor aduc in discutie o problema care tine de spate, ei se refera, de fapt, la coloana vertebrala in marea majoritate a situatiilor. Coloana vertebrala se intinde de la baza craniului de-a lungul spatelui pana la bazin. Este compusa din 33 de piese scheletice numite vertebre, fiecare dintre acestea avand aproximativ 1,5 cm grosime si care sunt asezate una deasupra celeilalte.

IN ACEASTA PAGINA

DIN CATE PORTIUNI ESTE FORMATA COLOANA VERTEBRALA?

Desi coloana vertebrala este o structura continua, ea este adesea descrisa sub forma a cinci sectiuni diferite ale coloanei:

 • Cervicala– gatul si portiunea superioara a spatelui, compusa din 7 vertebre care sunt in vecinatatea craniului. Ea suporta greutatea si miscarile capului si protejeaza nervii care parasesc craniul.
 • Toracala– portiunea medie a spatelui, constituita din 12 vertebre situate intre coloana cervicala si lombara
 • Lombara– portiunea inferioara a spatelui, compusa din 5 vertebre, ofera suport pentru aproximativ intreaga dumneavostra greutate corporala.
 • Sacrul– baza coloanei care este compusa din 5 vertebre fuzate (unite impreuna) ca un corp solid, el se ataseaza de oasele iliace ale pelvisului formand articulatiile sacroiliace.
 • Coccisul– localizat sub sacru, format din 4 vertebre unite.


CE ESTE DISCUL INTERVERTEBRAL ?

Localizat intre 2 vertebre, discul intervertebral functioneaza ca amortizor intre doua structuri osoase. Discul are 2 componente:

 1. Inelul fibros – portiunea exterioara rezistenta.
 2. Nucleul pulpos – portiunea centrala, de consistenta gelatinoasa.


UNDE MERG NERVII SPINALI DUPA CE PARASESC MADUVA SPINARII?

Canalul spinal si foramenele intervertebrale de la nivelul coloanei lombare sunt tuneluri osoase strabatute de nervii spinali in traseul lor spre periferie. Cand diametru acestor tuneluri este redus, exista mai putin spatiu pentru structurile nervoase si, ca urmare, poate sa apara o presiune care se exercita la acest nivel.


CE SUNT FATETELE (PROCESELE) ARTICULARE?

Sunt 2 perechi de protruzii prin care vertebrele se conecteaza intre ele, incluzand:

 • Fatetele articulare superioare, orientate superior
 • Fatetele articulare inferioare, orientate inferior

 

Punctele de legatura dintre doua vertebre sunt fatetele articulare care tin coloana vertebrala aliniata in timpul miscarilor. Similar cu alte articulatii, fatetele articulare sunt aliniate cu ajutorul unei membrane denumita sinovium, care produce un lichid ce permite alunecarea uneia pe cealalta.

CE ESTE LAMA VERTEBRALA?

Structura osoasa localizata in spatele canalului spinal, in care se afla maduva spinarii. Lamele vertebrale se intalnesc pe linia mediana, din care se dezvolta procesele spinoase ( reliefuri osoase care se pot simti prin piele pe mijlocul spatelui). Aceste lame sunt adesea rezecate ( laminectomie) pentru a decomprima nervii la nivelul canalului spinal.

CE SE POATE SPUNE DESPRE MADUVA SPINARII?

Prin centrul canalului spinal coboara maduva spinarii, ca un manunchi de celule si fibre nervoase care transmit semnale electrice atat dinspre si inspre creier, cat si inspre si dinspre restul corpului prin cele 31 de perechi de nervi ai maduvei care parasesc canalul spinal prin spatiul dintre vertebre.

Maduva spinarii se termina in portiunea superioara a segmentului lombar ( in dreptul corpului vertebral L1 sau L2 ). Ultima portiune a maduvei spinarii este cunoscuta sub denumirea de “con” /”con medular”. Exercitarea de presiune asupra conului medular poate determina tulburari in controlul sfincterelor ( pentru urina si materii fecale) si amorteala in jurul anausului si organelor genitale ( aspect ce poarta denumirea de “hipoestezie in SA”).

Sub portiunea terminala a maduvei spinarii, canalul spinal este ocupat de nervii spinali ( grupati sub denumire de “ coada de cal”,dupa aspectul pe care il imita).

CUM POATE FI COLOANA VERETEBRALA ELASTICA DAR SI REZISTENTA LA MOBILIZARE?

Sustinand coloana si oferind, totodata, flexibilitate – sunt ligamentele si muschii (benzi rezistente de tesut conjuctiv care se insera si mentin totodata atasate oasele )

Doua ligamente principale:

 1. Ligamentul longitudinal anterior.
 2. Ligamentul longitudinal posterior.

Ambele merg de-a lungul intregi coloane vertebrale, mentinand impreuna toate componentele acesteia.

Principalele grupe musculare implicate in functionalitatea spatelui sunt:

 1. Extensorii – principalii muschi care se ataseaza de coloana si fac in asa fel incat sa va mentina spatele drept, permitandu-va, totodata, extensia.
 2. Flexorii – sunt atasati de coloana dumneavoastra lombara si ofera posibilitatea sa va aplecati spre inainte. Fiind localizati in portiunea anterioara a corpului, acestia includ muschii abdominali si pe cei ai centurii pelvine.