CE ESTE BOALA DEGENERATIVA DISCALA ?
Boala discala degenerativa este o cauza comuna a durerii cronice de spate. Coloana vertebrala este formata din suprapunerea mai multor vertebre, cu un disc intervertebral cu rol de amortizare situat intre fiecare doua vertebre.
CUM APARE BOALA DEGENERATIVA DISCALA ?
Discul are doua componente:
- Inelul fibros : portiunea exterioara, rezistenta
- Nucleul pulpos: portiunea centrala, de consistenta gelatinoasa
Pe masura inaintari in varsta, discul incepe sa se deterioreze cel mai frecvent prin deshidratare, avand ca rezultat reducerea inaltimi si a flexibilitati acestuia. Ca urmare, discul afectat nu poate mentine vertebrele unite asa cum ar face in mod normal. Spre deosebire de muschi sau orice alt tesut, discul intervertebral nu are capacitatea de a se autoreface. Degenerarea discul poate duce la instabilitatea coloanei vertebrale, situatie in care coloana nu mai poate tolera greutatea corporala si nu permite desfasurarea de activitati uzuale fara aparitia dureri. De asemenea, ca urmare a colapsului discului intervertebral, foramenele ( locurile pe unde radacinile nervoase parasesc canalul spinal in traiectul lor descendent) devin secundar inguste, determinand aparitia dureri pe membrul inferior ( radiculopatia).
CARE SUNT CAUZELE BOLI DEGENERATIVE DISCALE ?
Riscul de a dezvolta o boala degenerativa discala creste poportional cu varsta. La nastere, apa reprezinta 80% din compozitia discului intervertebral. Pe masura trecerii aniilor, coloana noastra se deshidrateaza si pierde din elasticitate. O data aparut acest proces, discurile isi pierd din capacitatea de amortizare si absorbtie a miscarilor. Boala poate sa apara si ca rezultat al unei suprasolicitari prin miscare de rasucire intensa. O leziune brusc aparuta la nivelul discului intervertebral poate determina protruzia ori hernierea acestuia, cu aparitia durerii pe membrul inferior (sciatica,radiculopatie). Aceasta patologie este mai frecvent intalnita la pacienti peste 60 de ani, dar nu numai – in practica am intalnit-o si la pacienti tineri.
Cei mai multi pacienti pe care ii vad si au simptome de boala degenerativa discala, acuza durere de spate. Cel mai frecvent asezarea pe un scaun accentueaza durerea, dat fiind faptul ca discul intervertebral suporta forte de 3 ori mai mari in acesta pozitie, comparativ cu situatia in pacientul este ridicat in picioare.
Pacienti acuza de asemenea amplificarea durerii la miscari ce implica aplecare, rotire ori ridicare.
Se face utilizand o combinatie a urmatoarelor elemente :
- Anamneza si istoricul boli
- Examen fizic complet si neurologic
- Efectuarea de radiografi, computer tomograf ( CT ), rezonanta magnetica nucleara (IRM ).
- Durerea de spate/durerea lombara are o evolutie naturala benigna
- Simptomele date de durerea de spate sunt autolimitante si pot sa dispara spontan ( in mai putin de 2 saptamani)
- 7% din pacienti cu simptome acute dezvolta o durere cronica ( pacientul are durere > 3 luni) si, in cazul a 1/3 dintre acesti pacienti, simptomatologia este importanta, influentand modul de viata.
- La un interval de 5 ani , 70 % dintre pacienti sunt ameliorati semnificativ.
TRATAMENTUL BOLI DEGENERATIVE DISCALE
- TRATAMENT NON-CHIRURGICAL
In cazul in care pacienti au durere minima ori controlabila, se recomanda tratament conservator. Prima linie de tratament este modificarea activitati cu evitarea ridicari de greutati sau limitarea activitatiilor dureroase. Se poate continua cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (nurofen, ketonal), antialgice sau corticosteroizi. Fizioterapia sau un plan de kineoterapie bine stabilit pot de asemenea sa fie utile.
- TRATAMENT CHIRURGICAL
Daca starea pacientului nu se amelioreaza prin tratament conservator sau daca durerea este intensa, progresiva va recomand interventia chirurgicala. Scopul chirurgiei este acela de a reduce durerea prin rezectia discului intervertebral degenerat.