Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Patologie-spinala-1 » Stenoza-foraminala-lombaracolapsul-foramenului-la-nivel-lombar

Stenoza foraminala lombara/colapsul foramenului la nivel lombar

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

STENOZA FORAMINALA LOMBARA/ INGUSTAREA FORAMENULUI LA NIVEL LOMBAR

Canalul spinal si foramenele intervertebrale de la nivelul coloanei lombare sunt tuneluri osoase, strabatute de nervii spinali in traseul lor spre periferie (distal). Cand diametrul acestor tuneluri este redus, exista mai putin spatiu pentru structurile nervoase si, ca urmare, poate sa apara o presiune care se exercita asupra acestor structuri.

Screen Shot 2017-05-11 at 23.05.14

IN ACEASTA PAGINA

CE ESTE STENOZA FORAMINALA ?

Stenoza foraminala lombara /ingustarea foramenului (sunt locurile pe unde radacinile nervoase parasesc canalul spinal in traiectul lor descendent) este similara cu stenoza canalului spinal, in sensul de ingustare a unei anumite portiuni a canalului spinal. Nervii vor parasi canalul spinal printr-un spatiu localizat, in lateralul coloanei vertebrale, intre 2 vertebre (foramen), redus ca dimensiune. Acesta stenoza difera de stenoza canalului spinal cand toti nervii sunt comprimati in canal.


CARE SUNT CAUZELE STENOZEI FORAMINALE LOMBARE ?

Umplerea foramenului cu excrescente osoase (osteofite,punti osoase), tesut rezultat in urma procesul degenerativ care afecteaza fatetele articulare si/sau colapsul unilateral al discului (colaps foraminal).


SIMPTOME

Cele mai frecvente simptome asociate cu stenoza foraminala lombara/colapsul foramenului sunt reprezentate de radiculopatia (sciatice, durere pe membrul inferior) unilaterala la mers si/sau stat in picioare pentru o perioada mai indelungata de timp.

Cand apare durerea, ea este initial localizata la nivelul fesei, fiind declansata de statul in picioare prelungit, iradiata pe membrul inferior. Durerea este ameliorata de miscarea de aplecare spre inainte, tuse ori aplecare deasupra caruciorului de cumparaturi.


EVOLUTIE SI PROGNOSTIC

Evolutia naturala dpdv clinic pentru un pacient cu stenoza foraminala lombara, fara tratament, este in mare masura variabila. Cursul bolii poate sa fie favorabil in 50% din cazuri, insa ameliorarea rapida din punct de vedere neurologic este rar intalnita, existand posibilitatea ca pacientul sa se deterioreze progresiv, cu accentuarea simptomatologiei in evolutie.


TRATAMENT

MODIFICAREA ACTIVITATII

Tratamentul pentru sciatica nu intotdeauna implica interventia chirurgicala. Mai exact, chirurgia este necesara in cazul unui numar mic de pacienti. Sfatul este acela de a se incepe planul terapeutic pentru sciatica de la simplu la complex, modificarea activitatilor conform recomandarilor unui medic fiind un prim pas in acesta directie.

KINETOTERAPIA

  • Exercitii de corectare a pozitie spatelui si miscarilor corpului pentru a reduce durerea de spate
  • Imbunatatirea flexibilitati, tonusului si fortei musculare

ADOPTAREA UNEI ATITUDINII POZITIVE

Un rezultat bun nu depinde exclusiv doar de un plan terapeutic bine conturat, ci si de gradul dumneavoastra de cooperare si de nivelul realist al asteptarilor in perioada ce urmeaza.

TRATAMENT NON-CHIRURGICAL

  • Medicamente sub stricta indrumare si supraveghere a unui medic.
  • Comprese/gheata aplicate local pentru a reduce inflamatia locala .
  • Tratament injectabil cu corticosteoizi/infiltratie radiculara locala

TRATAMENT CHIRURGICAL

  • Daca compresiunea nu este asociata cu afectarea foramenului, o simpla foraminotomie –marirea chirurgicala prin rezectie osoasa a foramenelor (sunt locurile pe unde radacinile nervoase parasesc canalul spinal, in traiectul lor descendent) poate fi efectuata. Rata de recurenta a simptomelor merge pana la 10-30 %.
  • Exista situatii in care vertebra este foarte afectata de procesul degenerative si, in acest caz, foraminectomia este indicate, avand rezultate bune.
  • Daca exista colaps vertebral unilateral  de partea stenozei foraminale ( colaps foraminal), este necesara fixarea cu suruburi transpediculare unilateral in distractie pentru a preveni o viitoare compresiune a radacini nervoase.