TUMORILE PITUITARE
Majoritatea tumorilor pituitare (hipofizare) primare sunt adenoame care se formeaza din portiunea anterioara a glandei pituitare. Adenoamele se pot clasifica in functie de dimensiune in
- Microadenoame ( diametrul < 1 cm )
- Macroadenoame ( diametrul > 1 cm)
IN ACEASTA PAGINA
CE SUNT TUMORILE PITUITARE ?
Tumorile pituitare sunt tumori care se dezvolta de la nivelul glandei pituitare, care se afla localizata la nivelul bazei craniului in spatele nasului.
- Microadenoamele pituitare ( sunt mai mici de < 1 cm) sunt tumori mici care sunt, in mod obisnuit, simptomatice prin excesul de hormonii pe care il secreta.
- Macroadenoamele hipofizare ( sunt mai mari de > 1 cm) si pot determina simptome prin presiunea pe care o exercita, datorita dimensiunii lor sau prin secretia anormala de hormoni.
Tumorile pituitare reprezinta aproximativ 10% din totalul tumorilor intracraniene, fiind cel mai frecvent intalnite in decada a -3-a si a-4-a de viata.
- Tulburari vizuale ( ex: vedere dubla)
- Tulburari hormonale:
- Scaderea / cresterea in greutate nejustificate
- Pierderea anormala de par /aparitia acestuia in zone si perioade nefiziologice
- Letargie
- Tulburari menstruale in cazul femeilor
- Galactoree ( secretie lactata in cazul femeilor in afara perioadei fiziologice postpartum)
- Scaderea libidoului
- Infertilitate
- Cefalee ( durere de cap )
Majoritatea tumorilor pituitare sunt benigne si pot fi tratate fara interventie chirurgicala. Leziunile recurente pot beneficia de tratament chirurgical /radiochirurgie stereotactica.