Ce implica sindromul de tunel cubital?

cubital

Nervul ulnar este nervul care trece prin canalul cubital ( acesta este localizat la nivelul portiuni interne a oaselor cotului-epicondilul medial ).Acest nerv este numit si nervul “osului amuzant “. Nervul ulnar provine din nervii de la nivelul gatului ( radaciniile nervoase cervicale) si coboara la nivelul bratului pentru a inerva mana .

Cum se produce leziunea nervului ulnar la nivelul canalului cubital?

Nervul ulnar este singura structura care se afla in tunelul cubital, el avand un diametru care este ½ din dimensiunea degetului mic de la mana. El functioneaza ca si cablul unui scripete care se misca inainte si inapoi atunci cand cotul face miscarea de flexie si extensie. Nu exista nimic care sa separe nervul ulnar de tegument in aceasta regiune. Daca nervul este lezat intreg nervul se umfla ori se produce aparitia unor nodulii la nivelul lui si ca urmare in miscarea de flexie extensie a cotului apare durerea. Miscarea continua de flexie a cotului va intinde nervul ulnar determinand aparitia de simptome. De vreme ce anumiti pacienti dorm cu cotul indoit, aparitia simptomelor determina intreruperea somnului.

Elbow pain. Beautiful female holding her elbow. Pain concept.

Nervul poate fi comprimat sau lezat daca se exercita presiune pe cot. Acest lucru se intampla in mod tipic cand stam asezati pe cot in pozitie de repaus sau apasam cotul pe o suprafata dura .

Exista o situatie particulara  numita” paralizia de sambata seara” atunci cand un pacient adoarme  cu cotul pe o bara nerealizand durerea durerea produsa de compresiunea nervului ulnar ca in final sa se produca leziunea severa .

Care sunt simptomele sindromului de tunel cubital?

Nervul ulnar ( cubital) ofera sensibilitate pe partea mainii opusa degetului mare, incluzand degetul mic si portiunea interna a degetului inelar. In aceasta regiune vor aprea amortelii si parestezii ( senzatia de intepatura ca de ac) in special la flexia cotului. Daca paresteziile sunt semnificative atunci acestea pot trezi pacietul din somn.

cubital-tunel-syndrome-arm-pain

Nervul ulnar ofera fibre nervoase pentru musculature regiuni hipotenare ( portiune interna a palmei atunci cand acesta este orientate in sus) si pentru muschii lumbricali 3 si 4 ( muschii dintre degete).

Cum se pune diagnosticul de sindrom de tunel cubital ?

Istoricul simptomelor, examenul clinic si teste speciale confirma diagnosticul. Istoricul se refera exact la ceea am detaliat mai sus legat de simptome.

Testele esentiale pentru diagnosticul sindromului de tunel cubital sunt :

  • Testul de intindere: presupune flexie extrema a cotului pentru 30 de secunde pana la 1 minut. Aceasta pozitie intinde nervul ulnar si reproduce simptomele de compresiune.
  • Testul Tinel: un nerv care sufera ( este lezat) va descarca impulsuri nervoase ectopice pana la capatul terminal al nervului cand acesta este stimulat. Percutia ariei de compresiune ( de leziune) va reproduce aceast fenomen. In cazul sindromului de tunel cubital ,punctul de leziune este tunelul cubital unde nervul a fost comprimat. Un test pozitiv va determina o miscare brusc si rapida a degetului inelar si mic in cazul percutiei nervului ulnar la nivelul cotului.

In final un test electric numit EMG /NCV poate fi utilizat entru a determina daca exista o tulburarea de conducere de-a lungul nervului  ( asa cum este in sindromul de tunel carpian ) ori o slabiciune musculara ( un nerv comprimat nu transmite impuls nervos pentru muschi care isi pierde forta prin nefunctionare corespunzatoare).

Un test negativ nu va exclude diagnosticul de sindrom de tunel cubital.

Care sunt posibilitatile de tratament pentru sindromul de tunel cubital?

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor. Simptomele intermitente daca nu sunt suparatoare pentru pacient si nu il trezesc noaptea din somn in mod general nu necesita tratament. Un suport moale asezat sub cot  poate fi folosit pentru a proteja compresiune.

Odata cu progresia simptomelor medicamentele cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi de ajutor. Injectiile locale cu cortizon pot reduce inflamatia care apare la acest nivel. Daca simptomatologia continua sa progreseze fara ameliorare semnificativa ori apare slabiciunea musculara atunci pacientul are indicatie chirurgicala.

ulnar-surgery