lumbar_spondylolisthesis_cause02Ce este spondilolistezisul lombar/alunecarea discului intervertebral?

Spondilolistezisul/alunecarea discului intervertebral este patologia ce apare atunci cand o vertebra a coloanei lombare aluneca spre anterior raportat la vertebra situata cu un nivel mai jos. Aceasta situatie poate aparea in cazul spondilolizei-care este o fractura de stress la nivelul elementelor posterioare ale vertebrelor din a caror suprapunere se formeaza coloana vertebrala.

Spondilolistezisul apare cand spondiloza slabeste arhitectura vertebrei astfel incat aceasta incepe sa se deplaseze din pozitia normala pe care o are la nivelul coloanei. Aditional cu atritele, fatetele articulare devin complet uzate si nu mai sunt capabile sa stabilizeze vertebra ( spondilolistezisul degenerativ).

Daca vertebra se deplaseaza prea mult raportat la pozitia sa normala, incepe sa puna presiune pe elementele nervoase din vecinatate ceea ce determina aparitia durerii care iradiaza pe membrele inferioare ( sciatica, radiculopatie).

Care sunt simptomele si semnele spondilolistezisului lombar/alunecarea discului intervertebral?

Spondilolistezisul poate determina o varietate de simptome. Pot exista pacienti cu acesta boala si care sa nu aiba simptome. In cazul altor pacienti, simptomele pot fi moderate/severe incluzand durerea de spate, contractura la nivelul coapsei, rigiditate si contractura lombara, durere la nivelul coapselor si feselor. Spondilolistezisul poate cauza modificari ale curburilor fiziologice pe segmentul lombar –lordoza/cifoza pe masura ce coloana lombara isi modifica pozitia raportat la segmentul vertebral de mai sus.

Care sunt cauzele spondilolistezisului/alunecari discului intervertebral?

Spondilolistezisul poate afecta atat copiii cat si adulti.

Exista 3 forme comune de spondilolistezis:

  • Degenerativ
  • Congenital: prezent de la nastere si este cauzat de formarea osoasa anormala favorizand alunecarea vertebrelor
  • Istmic: dobandit,care este o fractura de stres la nivelul uneia dintre partile vertebrei

Alte 3 forme mai putin comune de spondilolistezis:

  • Patologic: in cazul unei boli, tumori sau infectii care afecteaza coloana
  • Traumatic: anumite timpuri de traumatisme sau leziuni care determina fracturi si modificarea pozitiei veretebrei
  • Postoperator: rezectii osoase chirurgicale extensive

In cazul adultiilor aceasta patologie se datoreaza in principal procesului degenerativ (spondilolistezisul degenerativ).

Care sunt posibilitatile de tratament pentru spondilolistezisului lombar/alunecarea discului intervertebral?

Tratament non-chirurgical

Tratamentul spondilolistezisului lombar este particularizat pacientului si in functie de severitatea patologiei. De prima intentie se recomanda: fizioterapie, modificarea activitatii, retinerea de a mai face sport, medicamente antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii.

Tratamentul chirurgical

Daca evolutia unui pacient nu este favorabila prin tratament conservator si procesul de alunecare al vertebrei continua atunci va recomand ca optiune de  tratament interventia chirurgicala pentru rezolvarea spondilolistezisului. Scopul chirurgiei este de ameliorare/inlaturare a durerii,stabilizarea( fixarea) vertebrei care a alunecat dincolo de pozitia ei normala si imbunatatirea statusului de functionare al pacientului

Exista 2 tehnici chirurgicale principale:

-Laminectomie/laminotomie decompresiva pentru a creea spatiu suplimentar la nivelul canalului spinal pentru elementele nervoase cu fixare cu suruburi transpedicular bilateral.

-Laminectomie/laminotomie decompresiva,discectomie ( rezectia in totalitatea a discului dintre 2 vertebre si umplerea spatiului gol format cu grefon osos ori grefon artificial pentru sinteza ososasa intersomatica  si fixare cu suruburi transpedicular bilateral.