Ce este stenoza  canalului spinal  lombar ?

Stenoza canalului spinal reprezinta ingustarea spatiului alocat pentru maduva spinarii si radaciniile nervoase. Mai specific,pe masura ce coloana vertebrala degenereaza cu trecerea timpului acest proces duce la formarea puntiilor osoase (osteofitelor) care la randul lor reduc dimensiunea (diametrul)canalului spinal.  Excrescentele osoase (osteofitele, puntiile osoase) pun presiune pe elementele nervoase determinand aparitia durererii. Acest proces de degenerare afecteaza mai frecvent segmentul cervical sau lombar al coloanei vertebrale. Se asocieaza cu spondilolistezis (o vertebra aluneca spre inainte si nu este aliniata cu restul vertebrelor asa cum ar trebui sa fie in mod normal) si scolioze (modificarea curburilor fiziologice ale coloanei). Procentual femeile si barbate sunt afectati in mod egal, cu toate acestea in cazul femeilor este mai probabil sa aiba simptome care sa necesite tratament. Artritele sunt cele mai frecvente cauze ale stenozei canalului spinal.

Stenoza canalului rahidian (spinal) poate afecta pacienti tineri dar cel mai fecvent este intalnita la pacienti cu varsta de peste 60 de  ani.

Care sunt simptomele stenozei canalului spinal lombar/artritei spinale?

Pot exista pacienti cu aceasta patologie si care nu prezinta simptome ori pot fi tranzitorii.

stenoza

Inflamatia locala a nerviilor determina durere. Alte simpome includ:

 • Contractura locala, parestezii, amortelii ori slabicune musculara la nivelul memebrelor inferioare, spatelui ori feselor.
 • Durere care diminua in intensitate atunci cand va asezati s-au va aplecati spre inainte (se creste astfel spatiul la nivelul canalului spinal)
 • Durere care se accentueaza cu mersul s-au statul in picioare pentru o perioada indelungata de timp.
 •  Crampe (carcei) la nivelul membrelor inferioare
 •  Durere care iradiaza pe unul/ambele member inferioare asemanator cu sciatica (radiculopatie)
 • Inabilitate (pierderea controlului) la nivelul bratelor ori picioarelor (situatie numita spasticitate) care poate conduce la tulburari de mers ori de a tine obiecte
 • Pierderea capacitatii de a folosi picioarele
 • Pierderea controlului sfincterian

Daca aveti slabiciune musculara importanta  ori tulburari sfincteriene adresati-va medicul specialist pe cat de repede posibil deoarece aceste simptome pot fi expersia unei probleme mai serioase.

Care sunt cauzele stenozei canalului spinal/artritei spinale?

In principal, stenoza canalului spinal si atritele associate sunt consecinta procesului natural de imbatrinire. Discul intervertebral gelatinos care functioneaza ca amortizor intre vertebrele coloanei incepe sa se deshidrateze odata cu inaintarea in varsta avand ca rezultat reducerea inaltimii discului. Acest lucru pune presiune pe fatetele articulare situate de o parte si de alta a coloanei, care pe masura ce sunt din ce in ce mai solicitate se deterioreaza si ele la randul lor ducand la artrite. Artritele determina ingrosarea si marirea ligamentelor localizate in vecinatatea articulatiilor coloanei reducand astfel spatiul de la nivelul canalului spinal pt elementele nervoase de la acest nivel. Cartilajul care protejeaza fatetele articulare se uzeaza deasemenea, prea multa uzura conducand la situatia in care de a fi in contact si glisa o structura osoasa pe alta (fara a mai exista zona de tampon si frecare fina care este reprezentata de cartilaj). Pentru a compensa lipsa cartilajului, organismul poate produce os in exces la nivelul fatetelor articulare. Aceste excrescente osoase sunt numite punti osoase iar formarea lor contribuie la ingustarea spatiului de la nivelul canalului spinal. Atunci cand acest spatiu devine foarte strans (ingust) apare si durerea.

disc-degenerat

Care sunt posibilitatile de tratament pentru stenoza canalului spinal lombar/artritei spinale?

Tratament non-chirurgical

Acesta nu corecteaza reducerea spatiului de la nivelul canalului spinal, in schimb aceste optiuni terapeutice pentru atritele spinale si stenoza canalului spinal au rolul de a controla durerea si a imbunatati calitatea vietii pacientilor.

Optiunile de tratament includ:

 • AINS –antiinflamatoarele nesteroidiene care reduc edemul si inflamatia locala
 • Fizioterapia
 • Kinetoterapia care mareste flexibilitatea
 • Tratamentul injectabil cu corticosteoizi /infiltratie radiculara locala

Tratamentul chirurgical

Studii recente arata ca interventia chirugicala amelioreaza simptomatologia clinica comparativ cu tratamentul non-chirurgical in cazul pacientiilor cu stenoza a canalului spinal lombar.

Dr Martin va recomanda interventia chirurgicala. Scopul chirurgiei este de a deschide canalul spinal si a oferi elementelor nervoase spatiul adecvat.

Interventia chirurgicala influenteaza durerea de la nivelul membrului/memebrelor inferioare ( sciatica,radiculopatia) efectul asupra durerii de spate nu poate fi controlat .

Exista in principal 2 tehnici chirurgicale pentru stenoza canalului spinal lombar:

-Rezectie pariala controlata limitata a elementelor anatomice de la acest nivel avand ca rezultat eliberarea elementelor nervoase.

-Rezectia puntilor osoase aparute in urma procesului de degenerare cu eliberarea structurilor nervoase.

totalis-before-and-after