021 9268
doctor@danmartin.roArată email
Sindrom de tunel carpian
SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
IN ACEASTA PAGINA
- Ce este sindromul de tunel carpian?
- Cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian?
- Simptome
- Diagnostic
- Tratament
- Evolutie si prognostic
CE ESTE SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN ?
Implica retentia (compresia, prinderea ca intr-o capcana) a unui nerv periferic intr-un tunel (tunelul carpian localizat mai jos de incheietura maini spre degete). Acesti nervi periferici difera de nervii din canalul spinal (radacinile nervoase spinale) prin invelisul exterior – epinervul si perinervul, aceasta teaca protectiva fac nervii mai putin vulnerabili la leziuni comparativ cu radacinile spinale.
Cu toate acestea, acesti nervii pot fi lezati prin intindere, impactare sau compresiune.
Sindromul de tunel carpian este cel mai frecvent simptom de compresiune al unui nerv periferic. Este de trei ori mai frecvent la femei. Pacientii care efectueaza miscari repetive cu mainile au risc mai mare de a dezvolta sindrom de tunel carpian.
CAUZELE APARITIEI SINDROMULUI DE TUNEL CARPIAN?
- Traumatisme locale legate de profesie
- Hematomul localizat la nivelul tunelului carpian
- Sarcina (determina un sindrom de canal carpian tranzitoriu)
- Obezitatea
- Amiloidoza
- Diabetul zaharat
- Bolile endocrine si reumatismale (acromegalia, poliartrita reumatoida)
- Guta
- Bolile infectioase (tenosinovita TBC)
- Mielomul multiplu.
- Sunturile arterio-venoase efectuate pentru dializa
Nervul median ofera sensibilitate la nivelul maini (fata palmara pentru police si urmatoarele 3 degete – aratator, degetul mare, 1/2 din inelar) si fibre motorii pentru musculatura policelui (degetul mare) ce permite apropierea si departarea acestuia de mana.
Volumul tunelului carpian este modificat de pozitia inchieturi mainii. Flexia incheieturii mainii (inclinarea incheieturii maini spre fata palmara) va reduce dimensiunea tunelului carpian, iar extensia (departarea maini de fata palmara) va amplifica volumul acestuia.
Acesta este motivul pentru care un sindrom de tunel carpian va trezi pacientul noaptea din somn. Multi pacienti au tendinta de a dormi cu incheietura mainii flectate, in apropierea fetei, ceea ce comprima nervul median, accentueaza paresteziile de la nivelul mainii si determina intreruperea somnului.
Simptomele sindromului de tunel carpian sunt caracterizate de parestezii intermitente la nivelul policelui si primelor 3 degete. Aceste simptome in mod tipic apar noaptea sau in cazul utilizarii prelungite a mainii. Daca aceste simptome continua, apare slabiciune musculara la miscarea de prindere si senzatia de mana “moale”, pacientul simtind nevoia sa “scuture” mana pentru a inlatura paresteziile.
In evolutia compresiunii, apare durerea si slabiciunea musculara la nivelul mainii de partea policelui. Miscarile fine la nivelul mainii pot avea de suferit. Pacientii simt ca nu pot tine un obiect fara a il scapa din mana.
DIAGNOSTIC
Istoricul simptomelor, examenul clinic si teste speciale confirma diagnosticul. Istoricul se refera exact la ceea am detaliat mai sus legat de simptome.
Testele esentiale pentru diagnosticul sindromului de tunel carpian sunt:
- Testul Phalen: pozitionarea incheieturi mainii in pozitie de flexie extrema pentru o perioada de 30 de secunde pana la 1 minut. Daca sindromul de tunel carpian este prezent aceasta, pozitie va comprima nervul median si simptomele tipice vor fi reproduse.
- Testul Tinel: un nerv care sufera (este lezat) va descarca impulsuri nervoase ectopice pana la capatul terminal al nervului cand acesta este stimulat. Percutia ariei de compresiune (de leziune) va reproduce aceast fenomen. In cazul sindromului de tunel carpian aceasta zona de suferinta este tunelul carpian unde nervul a fost comprimat. Un test pozitiv va determina o miscare brusca si rapida a policelui si, posibil, si a degetelor, in cazul percutiei nervului median la nivelul incheieturii mainii.
- Un test electric numit EMG/NCV poate fi utilizat pentru a determina daca exista o tulburarea de conducere de-a lungul nervului sau o slabiciune musculara (un nerv comprimat nu transmite impuls nervos pentru muschi care isi pierde forta prin nefunctionare corespunzatoare).
- Rezonanta magnetica nucleara (IRM) pentru articulatia radio-carpian (articulatia pumnului)
- Ecografie de parti moi.
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor.
- Simptomele intermitente, daca nu sunt suparatoare pentru pacient si nu il trezesc noaptea din somn, in general nu necesita tratament.
- Odata cu progresia simptomelor, medicamentele cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene pot fi de ajutor.
- Injectiile locale cu cortizon pot reduce inflamatia care apare la acest nivel.
- Daca simptomatologia continua sa progreseze fara ameliorare semnificativa ori apare slabiciunea musculara, atunci pacientul are indicatie chirurgicala (incizia ligamentului carpian cu eliberarea nervului median la nivelul tunelului carpian).