021 9268
doctor@danmartin.roArată email
Sindrom de tunel cubital
SINDROMUL DE TUNEL CUBITAL
Nervul ulnar este nervul care trece prin canalul cubital (acesta este localizat la nivelul portiuni interne a oaselor cotului-epicondilul medial). Acest nerv este numit si nervul “osului amuzant “. Nervul ulnar provine din nervii de la nivelul gatului (radaciniile nervoase cervicale) si coboara la nivelul bratului pentru a inerva mana.
IN ACEASTA PAGINA
- Ce este sindromul de tunel cubital?
- Cauzele aparitiei sindromului de tunel cubital?
- Cum se produce leziunea nervului ulnar la nivelul canalului cubital?
- Simptome
- Diagnostic
- Tratament
- Evolutie si prognostic
CE ESTE SINDROMUL DE TUNEL CUBITAL?
Implica retentia (compresia, prinderea ca intr-o capcana) unui nerv periferic intr-un canal (canalul cubital – acesta este localizat la nivelul portiunii interne a oaselor cotului – epicondilul medial). Acesti nervi periferici difera de nervii din canalul spinal (radacinile nervoase spinale) prin invelisul exterior – epinervul si perinervul, aceasta teaca protectiva face nervii mai putin vulnerabili la leziuni comparativ cu radacinile spinale. Cu toate acestea, acesti nervii pot fi lezati prin intindere, impactare sau compresiune. Acest nerv este numit si nervul “osului amuzant“. Nervul ulnar provine din nervii de la nivelul gatului (radaciniile nervoase cervicale) si coboara la nivelul bratului, pentru a inerva mana.
CAUZELE APARITIEI SINDROMULUI DE TUNEL CUBITAL?
CAUZE FAVORIZANTE
- Localizarea anatomica, superficiala, a nervului ulnar acesta traverseaza un spatiu ingust fiind acoperit de un tesut subtire.
- Nervul ulnar este in contact direct cu structurile osoase din jur.
- Istoric de fractura a cotului in antecedente
- Edemul cotului
- Activitati ce implica miscari repetate de flexie – extensie la nivelul cotului
CAUZE DETERMINANTE
- Traumatismele
- Luxatiile
- Mentirea unei pozitii de presiune pentru o perioada indelungata asupra regiunii posterioare a cotului
- Bolile reumatismale
CUM SE PRODUCE LEZIUNEA NERVULUI ULNAR LA NIVELUL CANALULUI CUBITAL?
Nervul ulnar este singura structura care se afla in tunelul cubital, el avand un diametru care este ½ din dimensiunea degetului mic de la mana. El functioneaza precum cablul unui scripete, care se misca inainte si inapoi atunci cand cotul face miscarea de flexie si extensie. Nu exista nimic care sa separe nervul ulnar de tegument in aceasta regiune. Daca nervul este lezat intreg nervul se umfla ori se produce aparitia unor nodulii la nivelul lui si, ca urmare, in miscarea de flexie extensie a cotului apare durerea. Miscarea continua de flexie a cotului va intinde nervul ulnar, determinand aparitia de simptome. In situatia in care anumiti pacienti dorm cu cotul indoit, aparitia simptomelor determina intreruperea sa.
Nervul poate fi comprimat sau lezat daca se exercita presiune pe cot. Acest lucru se intampla in mod tipic cand stam asezati pe cot, in pozitie de repaus sau apasam cotul pe o suprafata dura.
Exista o situatie particulara numita” paralizia de sambata seara”, atunci cand un pacient adoarme cu cotul pe o bara, nerealizand durerea produsa de compresiunea nervului ulnar ca in final sa se produca leziunea severa.
SIMPTOME
Nervul ulnar (cubital) ofera sensibilitate pe partea mainii opusa degetului mare, incluzand degetul mic si portiunea interna a degetului inelar.
- Amortelii si parestezii (senzatia de intepatura ca de ac) in special la flexia cotului (la condus /vorbit la telefon) cu evolutie fluctuanta de aparitie si remisiune. Daca paresteziile sunt semnificative atunci acestea pot trezi pacinetul din somn.
- Dificultate in a mobiliza degetul mic sau obiecte.
- Dupa trezire, tulburari de cordonare a degetelor.
- Daca nervul ulnar a fost comprimat pentru o perioada indelungata de timp poate sa apara slabiciune la nivelul muschilor mainii, acest lucru fiind ireversibil. Acesta este un motiv pentru care pacientul ar trebui sa se adreseze medicului daca simptomele persista de mai mult de 6 saptamani.
Nervul ulnar ofera fibre nervoase pentru musculatura regiuni hipotenare (portiune interna a palmei, atunci cand acesta este orientata in sus) si pentru muschii lumbricali 3 si 4 (muschii dintre degete).
DIAGNOSTIC
Istoricul simptomelor, examenul clinic si teste speciale confirma diagnosticul. Istoricul se refera exact la ceea am detaliat mai sus legat de simptome.
Testele esentiale pentru diagnosticul sindromului de tunel cubital sunt:
- Testul de intindere: presupune flexie extrema a cotului pentru 30 de secunde pana la 1 minut. Aceasta pozitie intinde nervul ulnar si reproduce simptomele de compresiune.
- Testul Tinel: un nerv care sufera (este lezat) va descarca impulsuri nervoase ectopice pana la capatul terminal al nervului cand acesta este stimulat. Percutia ariei de compresiune (de leziune) va reproduce aceast fenomen. In cazul sindromului de tunel cubital, punctul de leziune este tunelul cubital unde nervul a fost comprimat. Un test pozitiv va determina o miscare brusca si rapida a degetului inelar si nimic in cazul percutiei nervului ulnar la nivelul cotului.
- In final, un test electric numit EMG /NCV poate fi utilizat entru a determina daca exista o tulburarea de conducere de-a lungul nervului (asa cum este in sindromul de tunel carpian) ori o slabiciune musculara (un nerv comprimat nu transmite impuls nervos pentru muschi care isi pierde forta prin nefunctionare corespunzatoare).
Un test negativ nu va exclude diagnosticul de sindrom de tunel cubital.
TRATAMENT
TRATAMENTUL NON-CHIRURGICAL
- Evitati activitatiile care necesita sa mentineti cotul indoit pentru o perioada indelungata de timp.
- Daca utilizati computerul, aveti grija ca scaunul sa nu fie prea jos.
- Nu conduceti stand cu bratul flectat pe marginea portierei
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene administrate atunci cand simptomele au debutat recent ar putea sa reduca edemul tesuturilor din jurul nervului.
- Injectiile locale cu cortizon sunt rar folosite datorita riscul de lezare a nervului ulnar, data fiind localizarea anatomica superficiala a acestuia.
- Utilizarea unei orteze de cot pe parcursul noptii care sa mentina cotul in pozitie dreapta.
- Kinetoterapie
TRATAMENTUL CHIRURGICAL
- Decompresiune nervului ulnar, fara modificarea pozitiei acestuia (fara transpozitie):
- Timp operator scurt
- Se poate realiza cu anestezie locala
- Evita aparitia cicatricei locale
- Conserva vasele si ramurile nervului ulnar
- Decompresiune nervului ulnar cu modificarea pozitiei acestuia (fara transpozitie):
- Transpozitie subcutanata: nervul ramane superficial
- Intramusculara: in interiorul muschiului din vecinatate
- Submusculara: se plaseaza nervul ulnar sub m. rotund pronator
- Epicondilectomie medial – rezervata cazurilor cu diformitati osoase