021 9268
doctor@danmartin.roArată email
Radiculopatia lombara (Sciatica)
CE ESTE SCIATICA?
Sciatica este durerea care coboara din spate pe picior. Ea este cauzata in mod obisnuit de iritatia/compresiunea unuia /mai multor nervii spinali din regiunea lombara, traiectul sau fiind descendent spre fesa si, de aici, in functie de traiectul radacinii nervoase afectate.
IN ACEASTA PAGINA
- Care sunt cauzele care determina sciatica ?
- Care sunt simptomele ce corespund cu compresiunea unui nerv spinal ?
- Protruzia discului intervertebral si sciatica
- Stenoza canalului rahidian lombar si sciatica
- Tratament
CARE SUNT CAUZELE CARE DETERMINA SCIATICA?
Canalul spinal si foramenele intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale lombare sunt tuneluri osoase prin care trec nervii spinali ( radacinile nervoase). Cand dimensiunea acestor tuneluri este redusa (in mod normal 75% din dimensiunea unui foramen este ocupata de un nerv spinal) poate sa apara o presiune care se exercita asupra structurilor nervoase de la acest nivel.
CARE SUNT SIMPTOMELE CE CORESPUND CU COMPRESIUNEA UNUI NERV SPINAL?
Simptomele de compresiune ale unui nerv spinal includ: durere, durere locala, durere musculara, rigiditate (contractura), amorteli, parestezi si slabiciune musculara.
Cum nervii spinali parasesc coloana vertebrala, canalul spinal, si merg descendent pentru a forma nervii periferici, simptomele pot iradia in orice parte a corpului.
Spre exemplu: compresiunea unei radacini de la nivelul segmenului lombar al coloanei vertebrale poate cauza simptome localizate la nivelul fesei, picioarelor sau talpilor.
Boli care pot determina compresiunea unei nerv spinal pot include:
- Protruzia discului intervertebral (expansiunea discului intervertebral dincolo de marginea posterioara corpurilor vertebrale adiacente, insa pe o distanta < 3 mm si < 25% din circumferinta discului)
- Hernia de disc lombara
- Stenoza canalului vertebral lombar
- Spondilolistezisul ( alunecarea unui corp vertebral pe un altul)
PROTRUZIA DISCULUI INTERVERTEBRAL SI SCIATICA
Protruzia unui disc intervertebral (hernierea discului intervertebral) apare cand un disc intervertebral este fie rupt sau expansionat.
Discurile intervertebrale sunt structuri moi, care functioneaza ca amortizore intre doua structuri osoase ale coloanei vertebrale.
Discul are 2 componente:
- Inelul fibros – portiunea exterioara rezistenta
- Nucleul pulpos – portiunea central, de consistenta gelatinoasa.
In boala degenerativa discala aceste discuri intervertebrale se deshidrateaza si devin uzate /deteriorate, ceea ce poate determina in evolutie aparitia herniei de disc.
O fisura a portiuni posterioare a inelului fibros al discului intervertebral este locul unde acesta are un defect acesta, fiind primul eveniment in procesul de protruzie a nucleului pulpos, eveniment care poate determina durere de spate cu sau fara iradiere spre picioare.
Cand un disc intervertebral se rupe /hernieaza, inelul fibros este rupt. In acesta situatie se produce exteriorizarea partiala in canalul spinal a unei portiuni din nucleul pulpos prin defectul din inelul fibros.
Ruperea (hernierea) sau protruzia discului intervertebral poate determina sciatica prin 2 modalitatii:
- Fragmentul de disc rupt exercita presiune directa asupra unui nerv spinal la nivelul canalului spinal sau foramenului.
- Se elibereaza mediatorii chimici de la nivelul unde discul intervertebral s-a rupt, fapt ce determina o iritatie chimica a nervului spinal.
Discul intervertebral adesea se rupe brusc datorita unei presiuni excesive exercitate la nivelul spatiului discal, asa cum se intampla in caz de ridicarea de greutati, rasuciere, flexie/extensie brusca si extrema.
Exista si situatia cand o forta de intensitate minima determina ruperea discului intervertebral; acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros este slab, devenind din ce in ce mai slab din cauza unor microtraumatisme repetate ori prin procesul de imbatranire, odata cu trecerea timpului.
90% din herniile de disc lombare apar la nivel vertebral L4-L5 si L5-S1.
STENOZA CANALULUI RAHIDIAN LOMBAR SI SCIATICA
Procesul de degenerare (imbatranire) /osteoartrita poate determina durere, amortelii, parestezii si slabiciune musculara prin presiunea care se exercita asupra nerviilor spinali si /sau maduvei spinarii.
Aceasta presiune poate fi rezultatul formari unor osteofite (punti osoase), hipertrofiei (ingrosari) ligamentelor spinale sau fatetelor articulare.
Canalul spinal poate fi ingustat (stenoza canalului rahidian lombar), iar aria de sub fatetele articulare poate fi, de asemenea, redusa in dimensiuni (stenoza recesului lateral, stenoza portiuni canalului spinal situata subarticular)
Osteofitele sunt punti osoase anormale care se formeaza in cadrul procesului de degenerare sau dupa o protruzie de disc foarte veche. Aceasta formare de excrescente osoase poate determina stenoza canalului spinal, dar si stenoza foraminala, ambele avand ca rezultat compresiunea nerviilor spinali sau a maduvei spinari.
Pe masura ce nervii spinali parasesc coloana vertebrala, ei merg spre foramenele intervertebrale (tuneluri osoase situate in lateralul canalului spinal) pentru a se uni, cu formarea de plexuri nervoase din care se desprind nervii periferici.
Aceste tuneluri osoase pot fi ingustate printr-un numar de procese degenerative si alte modificari
- Degenerarea, colapsul sau protruzia discului intervertebral
- Formarea de osteofite
Cand acest lucru se intampla, este cunoscut sub denumirea de stenoza foraminala.
Sciatica datorita stenozei foraminale este, in mod obisnuit, accentuata in ortostatiune (pacientul sta in picioare) sau la mers, si ameliorata de clinostatism (pacientul sta culcat in pat). Aceasta durere are un pattern si se numeste claudicatie neurogena.
MODIFICAREA ACTIVITATI
Tratamentul pentru sciatica nu intotdeauna implica interventia chirurgicala. Mai exact, chirurgia este necesara in cazul unui numar mic de pacienti. Sfatul este acela de a se incepe planul terapeutic pentru sciatica de la simplu – la complex, modificarea activitatilor conform recomandarilor unui medic fiind un prim pas in acesta directie.
KINETOTERAPIA
- Exercitii de corectare a pozitie spatelui si miscarilor corpului pentru a reduce durerea de spate
- Imbunatatirea flexibilitati, tonusului si fortei musculare
ADOPTAREA UNEI ATITUDINII POZITIVE
Un rezultat bun nu depinde exclusiv doar de un plan terapeutic bine conturat, ci si de gradul dumneavoastra de cooperare si de nivelul realist al asteptarilor in perioada ce urmeaza.
TRATAMETUL NON-CHIRURGICAL
- Medicamente sub stricta indrumare si supraveghere a unui medic.
- Comprese/gheata aplicate local
- Tratament injectabil cu corticosteoizi/infiltratie radiculara locala
TRATAMENT CHIRUGICAL
Implica tratamentul chirurgical al bolii de baza, care determina simptome de sciatica prin compresiunea unui nerv spinal.