Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Patologie-spinala-1 » Spondilolistezis

Spondilolistezis

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

SPONDILOLISTEZISUL

Este o boala caraterizata printr-o lezare a oaselor si articulatilor coloanei, ceea ce determina ca o vertebra sa alunece pe vertebra situata cu un nivel mai jos, punand, astfel, presiune pe elementele nervoase de la acest nivel.

Exista 2 tipuri de spondilolistezis:

Congenital: prezent de la nastere si este cauzat de dezvoltara osoasa anormala, ceea ce favorizeaza alunecarea vertebrelor una pe alta.

Degenerativ: cand articulatiiile coloanei sunt slabite, permitand unei vertebre sa alunece spre anterior, raportat la vertebra subiacenta comprimand nervii spinali si provocand durere care coboara in jos pe picioare.

Isthmic apare cand se produce fractura elementelor osoase care tin in pozitie normala 2 vertebre suprapuse, ceea ce cauzeaza alunecarea spre anteriora a corpului vertebral superior.

IN ACEASTA PAGINA

CE ESTE SPONDILOLISTEZISUL ?

Spondilolistezisul este boala care apare atunci cand o vertebra a coloanei lombare aluneca spre anterior raportat la vertebra situata cu un nivel mai jos. Aceasta situatie poate aparea in cazul spondilolizei, care este o fractura de stres la nivelul elementelor posterioare ale vertebrelor, din a caror suprapunere se formeaza coloana vertebrala.

Spondilolistezisul apare cand spondiloza slabeste arhitectura vertebrei, astfel incat aceasta incepe sa se deplaseze din pozitia normala pe care o are la nivelul coloanei. Aditional cu atritele, fatetele articulare devin complet uzate si nu mai sunt capabile sa stabilizeze vertebra (spondilolistezisul degenerativ).

Daca vertebra se deplaseaza prea mult raportat la pozitia sa normala, incepe sa puna presiune pe elementele nervoase din vecinatate, ceea ce determina aparitia durerii, care iradiaza pe membrele inferioare (sciatica, radiculopatie).


CARE SUNT CAUZELE SPONDILOLISTEZISULUI ?

Spondilolistezisul poate afecta atat copii cat si adulti.

Exista 3 forme comune de spondilolistezis:

  • Degenerativ
  • Congenital: prezent de la nastere si este cauzat de formarea osoasa anormala favorizand alunecarea vertebrelor
  • Istmic: dobandit, care este o fractura de stres la nivelul uneia dintre partile vertebrei

Alte 3 forme mai putin comune de spondilolistezis:

  • Patologic: in cazul unei boli, tumori sau infectii care afecteaza coloana
  • Traumatic: anumite timpuri de traumatisme sau leziuni care determina fracturi si modificarea pozitiei veretebrei
  • Postoperator: rezectii osoase chirurgicale extensive

In cazul adultilor aceasta patologie se datoreaza in principal procesului degenerativ (spondilolistezisul degenerativ).


TRATAMENT

TRATAMENT NON-CHIRURGICAL

MODIFICAREA ACTIVITATI

  • Tratamentul pentru sciatica nu intotdeauna implica interventia chirurgicala. Mai exact, chirurgia este necesara in cazul unui numar mic de pacienti. Sfatul este acela de a se incepe planul terapeutic pentru sciatica de la simplu la complex, modificarea activitatilor conform recomandarilor unui medic fiind un prim pas in acesta directie.
  • Retinerea in a mai face sport.

KINETOTERAPIA

  • Exercitii de corectare a pozitie spatelui si miscarilor corpului pentru a reduce durerea de spate
  • Imbunatatirea flexibilitatii, tonusului si fortei musculare

ADOPTAREA UNEI ATITUDINI POZITIVE

Un rezultat bun nu depinde exclusiv doar de un plan terapeutic bine conturat, ci si de gradul dumneavoastra de cooperare si de nivelul realist al asteptarilor in perioada ce urmeaza.

TRATAMENT NON-CHIRURGICAL

  • Medicamente sub stricta indrumare si supraveghere a unui medic.
  • Comprese/gheata aplicate local pentru a reduce inflamatia locala .
  • Tratament injectabil cu corticosteoizi/infiltratie radiculara locala

TRATAMENT CHIRURGICAL

Daca evolutia unui pacient nu este favorabila prin tratament conservator si procesul de alunecare al vertebrei continua, atunci va recomand, ca optiune de  tratament, interventia chirurgicala pentru rezolvarea spondilolistezisului. Scopul chirurgiei este de ameliorare/inlaturare a durerii, stabilizarea (fixarea) vertebrei care a alunecat dincolo de pozitia ei normala si imbunatatirea statusului de functionare al pacientului

Exista 2 tehnici chirurgicale principale:

  • Laminectomie/laminotomie decompresiva, pentru a creea spatiu suplimentar la nivelul canalului spinal pentru elementele nervoase cu fixare cu suruburi transpedicular bilateral.
  • Laminectomie/laminotomie decompresiva, discectomie (rezectia in totalitatea a discului dintre 2 vertebre si umplerea spatiului gol format cu grefon osos ori grefon artificial pentru sinteza ososasa intersomatica) si fixare cu suruburi transpedicular bilateral.