Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Patologie-spinala-1 » Stenoza-canalului-spinal-lombar

Stenoza canalului spinal lombar

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

STENOZA CANALULUI SPINAL LOMBAR

Stenoza canalului spinal lombar poate sa fie congenitala (dezvoltata) sau poate sa apara in evolutie (degenerativa), aceasta fiind produsa de hipertrofia ligamentului galben (are rol de a proteja sacul dural, in care se afla ultimele filete nervoase ale maduvei spinarii), fatetelor articulare sau o combinatie a celor 2 procese.

IN ACEASTA PAGINA

CE ESTE STENOZA CANALULUI SPINAL LOMBAR ?

Stenoza canalului spinal reprezinta ingustarea spatiului alocat pentru maduva spinarii si radaciniile nervoase. Mai specific, pe masura ce coloana vertebrala degenereaza cu trecerea timpului, acest proces duce la formarea puntiilor osoase (osteofitelor) care, la randul lor, reduc dimensiunea (diametrul) canalului spinal. Excrescentele osoase (osteofitele, puntiile osoase) pun presiune pe elementele nervoase, determinand aparitia durererii. Acest proces de degenerare afecteaza mai frecvent segmentul cervical sau lombar al coloanei vertebrale. Se asocieaza cu spondilolistezis (o vertebra aluneca spre inainte si nu este aliniata cu restul vertebrelor asa cum ar trebui sa fie in mod normal) si scolioze (modificarea curburilor fiziologice ale coloanei). Procentual femeile si barbati sunt afectati in mod egal, cu toate acestea, in cazul femeilor este mai probabil ca acestea sa aiba simptome care sa necesite tratament. Artritele sunt cele mai frecvente cauze ale stenozei canalului spinal.

Stenoza canalului rahidian (spinal) poate afecta pacienti tineri dar cel mai fecvent este intalnita la pacienti cu varsta de peste 60 de ani.

CARE SUNT CAUZELE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR ?

In principal, stenoza canalului spinal si atritele asociate sunt consecinta procesului natural de imbatrinire. Discul intervertebral gelatinos, care functioneaza ca amortizor intre vertebrele coloanei, incepe sa se deshidrateze odata cu inaintarea in varsta, avand ca rezultat reducerea inaltimii discului. Acest lucru pune presiune pe fatetele articulare situate de o parte si de alta a coloanei, care, pe masura ce sunt din ce in ce mai solicitate, se deterioreaza si ele, la randul lor, ducand la artrite. Artritele determina ingrosarea si marirea ligamentelor localizate in vecinatatea articulatiilor coloanei, reducand astfel spatiul de la nivelul canalului spinal pt elementele nervoase de la acest nivel. Cartilajul care protejeaza fatetele articulare se uzeaza de asemenea, acesta degradare conducand la situatia in care o structura osoasa este in contact si gliseaza pe o alta structura osoasa (fara a mai exista o zona de tampon si frecare fina care este reprezentata de cartilaj).Pentru a compensa lipsa cartilajului, organismul poate produce os in exces la nivelul fatetelor articulare. Aceste excrescente osoase sunt numite punti osoase, iar formarea lor contribuie la ingustarea spatiului de la nivelul canalului spinal. Atunci cand acest spatiu devine foarte strans (ingust) apare si durerea.

SIMPTOME

Pot exista pacienti cu aceasta patologie si care nu prezinta simptome ori acestea pot fi tranzitori.

Inflamatia locala a nerviilor determina durere.

Alte simpome includ:

  • Contractura locala, parestezii, amortelii ori slabiciune musculara la nivelul memebrelor inferioare, spatelui ori feselor.
  • Durere care diminua in intensitate atunci cand va asezati sau va aplecati spre inainte (se amplifica, astfel, spatiul de la nivelul canalului spinal)
  • Durere a carei intensitate se accentueaza cu mersul sau statul in picioare pentru o perioada indelungata de timp.
  • Crampe (carcei) la nivelul membrelor inferioare
  • Durere care iradiaza pe unul/ambele membre inferioare asemanator cu sciatica (radiculopatie)
  • Inabilitate (pierderea controlului) la nivelul bratelor ori picioarelor (situatie numita spasticitate), care poate conduce la tulburari de mers ori de a tine obiecte
  • Pierderea capacitatii de a folosi picioarele
  • Pierderea controlului sfincterian

Daca aveti slabiciune musculara importanta ori tulburari sfincteriene adresati-va medicul specialist pe cat de repede posibil deoarece aceste simptome pot fi expersia unei probleme mai grave.

EVOLUTIE SI PROGNOSTIC

Evolutia naturala dpdv clinic pentru un pacient cu stenoza a canalului spinal lombar fara tratament este, in mare masura, variabila. Cursul boli poate sa fie favorabil in 50% din cazuri, insa ameliorarea rapida, din punct de vedere neurologic, este rar intalnita, existand posibilitatea ca pacientul sa se deterioreze progresiv, cu accentuarea simptomatologiei in evolutie.

TRATAMENT

MODIFICAREA ACTIVITATII

Tratamentul pentru sciatica nu intotdeauna implica interventia chirurgicala. Mai exact, chirurgia este necesara in cazul unui numar mic de pacienti. Sfatul este acela de a se incepe planul terapeutic pentru sciatica de la simplu la complex, modificarea activitatilor conform recomandarilor unui medic fiind un prim pas in acesta directie.

KINETOTERAPIA

  • Exercitii de corectare a pozitie spatelui si miscarilor corpului pentru a reduce durerea de spate
  • Imbunatatirea flexibilitatii, tonusului si fortei musculare

ADOPTAREA UNEI ATITUDINI POZITIVE

Un rezultat bun nu depinde exclusiv doar de un plan terapeutic bine conturat, ci si de gradul dumneavoastra de cooperare si de nivelul realist al asteptarilor in perioada ce urmeaza.

TRATAMENT NON-CHIRURGICAL

  • Medicamente sub stricta indrumare si supraveghere a unui medic.
  • Comprese/gheata aplicate local pentru a reduce inflamatia locala .
  • Tratament injectabil cu corticosteoizi/infiltratie radiculara locala

TRATAMENT CHIRUGICAL

Studii recente arata ca interventia chirugicala amelioreaza simptomatologia, comparativ cu tratamentul non-chirurgical in cazul pacientiilor cu stenoza a canalului spinal lombar.

Va recomand interventia chirurgicala. Scopul chirurgiei este de a mari dimensiunea canalul spinal si a oferi elementelor nervoase un spatiu adecvat.

Interventia chirurgicala influenteaza durerea de la nivelul membrului/memebrelor inferioare ( sciatica,radiculopatia) efectul asupra durerii de spate nu poate fi controlat in mare masura .

Exista, in principal, 2 tehnici chirurgicale pentru stenoza canalului spinal lombar:

  • Rezectie partiala controlata limitata a elementelor anatomice de la acest nivel, avand ca rezultat eliberarea elementelor nervoase.
  • Rezectia puntilor osoase aparute in urma procesului de degenerare, cu eliberarea structurilor nervoase.

 

h3