Acasa » Boli-solutii-terapeutice » Patologie-tratata » Patologie-spinala-1 » Unde-incepe-durerea-de-gat

Unde incepe durerea de gat?

Servicii Dr. Dan Martin

Luni - Vineri
09:00 - 20:00

021 9268

UNDE INCEPE DUREREA DE GAT, UMERI SAU BRATE?

Este util sa putem face diferenta intre categoriile de boli care determina durere la nivelul gatului si bratelor, boli ce isi au originea la nivelul gatului, plexului brahial si umerilor. (Explicatie: dupa ce nervii spinali parasesc coloana cervicala prin foramene, radacinile nervoase se unesc si formeaza plexuri brahiale – de partea dreapta, respectiv stanga – din care mai departe iau nastere nervii din periferie).

Durerea care isi are originea la nivelul segmentului cervical al coloanei vertebrale este resimtita la nivelul gatului si portiunii posterioare a capului, cu iradiere spre umeri / portiunea superioara a bratelor. Ea este reprodusa si influentata de anumite miscari si pozitii adoptate la nivelul gatului, fiind acompaniata de limitarea miscarilor active pe acest segment si contractura musculaturii paravertebrale cervicale, simtita la palpare.

IN ACEASTA PAGINA

DUREREA CARE ISI ARE ORIGINEA LA NIVELUL PLEXULUI BRAHIAL

Este resimtita la nivelul regiuni supraclaviculare sau in axila si in jurul umerilor. Poate fi accentuata de rotatia extrema a gatului /umerilor. Palparea unei anomalii deasupra claviculei poate releva cauza plexopatiei. (Explicatie: anevrism de artera subclavie, tumora sau compresiune prin existenta unei coaste cervicale – care se articuleaza cu prima coasta normala, insertia anormala a muschilor scaleni anterior si medial care se insera fiziologic pe clavicula). Simptomatologia cauzata de combinatia dintre tulburarile circulatori locale la acest nivel si semnele de compresiune asupra plexului brachial caracterizeaza boala denumita sindrom de compresiune neuro-vasculara ale defileului toracic superior (Sindromul aperturi toracice).


DUREREA LOCALIZATA LA NIVELUL UMERILOR

Accentuata de mobilizare, este asociata cu contractura musculaturii gatului si limitarea miscarilor, in special a rotatiei interne/externe si abductiei. Se deceleaza prin palpare punctate de tendinita localizata la nivelul umarului, bursite situate in regiunea posterioara a umarului si posilibile leziuni ale ligamentelor de la acest nivel.

Rezonanta magnetica nucleara (IRM) a umarului este investigatia de elective care poate oferi detalii suprimentare.


OSTEOARTRITELE / FORMAREA DE PUNTI OSOASE LA NIVELUL COLOANEI VERTEBRALE CERVICALE

Acestea pot determina durere care iradiaza in portiunea posterioara a capului, umerilor si bratelor unilateral / bilateral.

Daca se asocieaza cu compresiunea unui nerv spinal cervical pot sa apara: parestezii, tulburari de sensibilitate, slabiciune musculara si atrofie cu modificari ale reflexelor.

Aceste punti osoase pot sa fie vizualizate daca se exfectueaza investigatii imagistice CT si IRM pentru segmentul cervical al coloanei vertebrale.


ARTRITELE REUMATOIDE

Pot sa fie limitate sau sa afecteze articulatiile coloanei vertebrale cervicale si articulatia dintre primele vertebre cervicale aproape de articulatia gatului cu capul.

Simptomele in acesta boala sunt:

  • Durere locala cervicala
  • Contractura musculaturi paravertebrale cervicale, pana la senzatia de intepenire a gatului
  • Limitarea miscarilor la nivelul gatului ori durere localizata in portiunea posterioara a capului.

In stadiile avansate de boala investigatiile imagistice efectuate pentru coloana cervicala pot sa releva faptul ca una /mai multe vertebre pot sa fie deplasate spre anterior. Sau existenta unei inflamatii cronice la nivelul articulatiei segmentului cervical, cu distrugerea principalelor ligamente care mentin in pozitie normala piese osoase scheletice ale coloanei.

In cazurile extreme de afectare a coloanei, poate sa apara o luxatie a primei vertebre cervicale in raport cu vertebra de mai jos sau, in ultima instanta, se poate produce compresiunea maduvei spinale la acest nivel.


TRAUMATISMELE COLOANEI CERVICALE FARA INTERESAREA MADUVEI SPINARII: WHIPLASH (PRIN MECANISM DE FLEXIE – EXTENSIE BRUSCA A SEGMENTULUI CERVICAL)

Lezarea ligamentelor si muschilor de la nivelul gatului, ca urmare a unor forte de flexie si extensie, poate cauza o serie de simptome.

Manifestarile pot merge de la o intindere a muschiilor si ligamentelor gatului pana la rupere-avulsia acestor structuri inclusiv cu afectarea discurilor intervertebrale /corpurilor vertebrale.

HERNIA DE DISC CERVICALA

SINDROMUL APERTURII TORACICE (SINDROMUL DE COMPRESIUNE NEURO-VASCULARA ALE DEFILEULUI TORACIC SUPERIOR)

Existenta unei anomalii deasupra claviculei poate fi cauza plexopatiei. Ce reprezinta? Un anevrism de artera subclavie, tumora sau compresiune prin existenta unei coaste cervicale. Acesta se articuleaza cu prima coasta normala, insertia anormala a muschilor scaleni anterior si medial care se insera fiziologic pe clavicula. Simptomatologia cauzata de combinatia dintre tulburarile circulatorii locale la acest nivel si semnele de compresiune asupra plexului brachial, caracterizeaza boala denumita sindrom de compresiune neuro-vasculara ale defileului toracic superior (Sindromul aperturi toracice).

SIMPTOME DURERE DE GAT, UMERI SAU BRATE

  • Compresiunea/tromboza spontana a venei subclaviculare: apare in caz de luxatie a umarului/edem al bratului, in caz de exercitii prelungite ori la pacienti cu cancere.
  • Compresiunea arterei subclaviculare: intalnita in caz de ischemie a bratului, complicata de ischemia degetelor si embolia retrograda

Caracteristica este absenta pulsului la acest nivel, atunci cand pacientul este sezand si cu bratul ridicat, dupa respiratie fortata si fara expir, aplecare spre posterior si lateral de partea afectata a capului.

  • Manifestari neurologice – minima slabiciune si atrofie musculara la nivelul mainilor, intepaturi la nivelul bratelor, in special pe partea interioara, pierderea sensibilitatii tegumentare pe anumite portiuni.

DIAGNOSTIC DURERE DE GAT, UMERI SAU BRATE

  • Pletismografie–inregistrarea pulsului arterei radiale si ecografia (Doppler) vaselor de la acest nivel.
  • Electromiografie
  • Examinare, prin rezonanata magnetica nucleara, care sa includa secventa angio (ofera imagini mai detaliate ale vascularizatiei bratului sub forma 3D sau in plan bidimensional. Prin aceasta investigatie se poate inregistra modul si viteza de circulatie a sangelui prin vasele de la nivelul memebrului superior).

TRATAMENT DURERE DE GAT, UMERI SAU BRATE

TRATAMENT NON-CHIRURGICAL

  • Comprese calde/ caldura aplicata local
  • Medicamente antialgice si miorelaxante: paracetamol, ibuprofen, aspirina tamponata, mydocalm
  • Fiziokinetoterapie

TRATAMENT CHIRUGICAL

Interventia chirurgicala este indicata doar daca durerea este severa si persistenta si are legatura cu compresiunea neuro-vasculara la nivelul aperturii toracice.

Abordul uzual se face la nivel spatiului supraclavicular cu incizia benziilor fibroase existente la acest nivel ori rezectia unei posibile prime coaste cervicale (coasta rudimentara).