021 9268
doctor@danmartin.roArată email
DESPRE TUMORILE CEREBRALE
Tumorile cerebrale pot fi definite in linii mari ca orice tumora sau leziune care se dezvolta la nivelul tesutului cerebral,invelisului acestuia,craniului s-au gladelor endocrine localizate endocranian (glanda hipofiza sau pineala).Tumorile cerebrale pot fi clasificate ca fiind primare (care apar si se dezvolta de la nivelul creierului) si secundare ( ajung si se dezvolta la nivelul creierului ori invelisului acestuia dintr-o alta parte a corpului)
Tumorile primare– pot fi benigne ( mai putin agresive,nu invadeaza si nu distrug tesuturile inconjuratoare) s-au maligne (agresive,distructive ,cunoscute ca si cancere cerebrale)
Tumorile secundare–majoritatea sunt maligne ( s-au dezvoltat la nivelul creierului avand origine intr-o alta parte a corpului) acestea fiind cunoscute ca si “metastaze cerebrale”.
IN ACEASTA PAGINA
- Care sunt cele mai comune tipuri de tumori cerebrale?
- Care sunt cele mai comune simptome ale tumorilor cerebrale?
- Care sunt semnele pe care un neurochirurg le va cauta?
- Cum sunt tumorile investigate?
- Cum este stabilit un diagnostic definitiv de tumora cerebrala ?
- Ce este o biopsie cerebrala ?
- Care sunt optiunile terapeutice disponibile?
- Care optiune de tratament este potrivita pentru dumneavoastra?
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE TIPURI DE TUMORI CEREBRALE?
Cele mai frecvente timpuri de tumori cerebrale sunt:
- Metastazele
- Glioamele
- Meningioamele
- Limfoamele
- Neurinomele de acustic (“Schwannoamele vestibulare”)
- Tumorile glandei pituitare
CARE SUNT CELE MAI COMUNE SIMPTOME ALE TUMORILOR CEREBRALE?
Multe tumori cerebrale nu determina niciun fel de simptome pana in momentul cand ajung la dimensiuni foarte mari.Exista si situatia in care anumite leziuni care determina simptomatologie de la dimensiuni oarecum mici.
Cele mai frecvente sunt:
- Cefaleea (durerea de cap ),care este mai intensa dimineata
- Crizele /convulsiile (crizele epileptice)-care pot avea ca rezultat slabiciune in realizarea de miscare,tulburari de sensibilitate,pierderea starii de constienta ori obnubilare (confuzie)
- Greata/varsaturile-mai accentuate dimineata
- Pierderile de memorie.Starea confuzionala
- Tulburarile de personalitate
- Instabilitatea emotionala
- Tulburarile de vorbire (dificultati in a vorbi si a intelege limbajul vorbit)
- Slabiciunea musculara la nivelul unui segment /hemicorp
- Tulburarile de echilibru si de coordonare
- Letargia
- Tulburarile vizuale
CARE SUNT SEMNELE PE CARE UN NEUROCHIRURG LE VA CAUTA?
In functie de simptomatologie , se va realiza un examen care are in vedere urmatoarele aspect:
- Modificari de dimensiune si reactivitate a pupilelor
- Somnolenta (cu exceptia somnului fiziologic)
- Tulburarile de memorie si alte probleme ale functiilor cognitive
- Tulburarile de vorbire
- Slabiciunea musculara la nivelul membrelor si /s-au fetei
- Tulburarile de coordonare si echilibru
- Evidentierea prin manifestariile clinice aferente a unei hiper/hipo secretii hormonale.
CUM SUNT TUMORILE INVESTIGATE?
Inainte de a se adresa unui neurochirurg ,multi pacienti vor fi efectuat un examen CT cerebral.
Neurochirurgul va solicita ulterior si alte investigatii:
- REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA IRM (RMN) CEREBRAL
- Acesta ofera mult mai multe detalii comparativ cu examenul computer tomograf (CT) si este important pentru realizarea planului chirurgical preoperator;
- Poate de asemenea sa detecteze tumorile de mici dimensiuni care nu pot fi vizualizate prin examinarea computer tomograf ( CT ) cerebral.
- IRM SPECTROSCOPIE (MRS)
- Ofera informatii despre compozitia chimica a tumori ajutand astfel la un diagnostic de probabilitate.
- TOMOGRAFIE COMPUTERIZATA CU EMISIE DE POZITRONI (PET) SAU TOMOGRAFIE CU EMISIE DE FOTONI (SPECT)
- Ofera informatii despre fluxul sanghin si activitatea metabolica a tumori cerebrale
- Util in a diferentia recurenta tumorala de efectele radioterapiei ,ambele avand aspecte asemanatoare pe investigatia IRM cerebral.
- ANGIOGRAFIE CEREBRALA /ANGIO-CT (CTA)/ ANGIO-IRM (MRA)
- Utilizata in special atunci cand o tumora pare foarte bine vascularizata s-au cand se ia in considerare posibilitate existentei unui anevrism cerebral s-au malformatie vasculara intracraniana.
- CT TORACE,ABDOMEN SI PELVIS/SCINTIGRAFIE/ ECHOGRAFIE MAMARA /MAMOGRAFIE
- Pentru a diagnostica tumori localizate in alta parte a corpului.
- Acest proces de stadializare este important in alegerea celui mai bun mod de management al metastazelor cerebrale.
CUM ESTE STABILIT UN DIAGNOSTIC DEFINITIV DE TUMORA CEREBRALA?
Un diagnostic definitiv de tumora cerebrala este in general stabilit printr-un diagnostic histologic in urma unei biposii realizate la nivelul leziuni cerebrale.
CE ESTE O BIOPSIE?
Biopsia este o procedura chirurgicala prin care o portiune din tumora este luata si trimisa medicului anatomo-patolog care o examineaza sub microscop utilizand tehnici special de fixare si colorare a tesutului recoltat.Biopsiile pot fi efectuate fie printr-o mica gaura de trepan ( biopsie sterotactica) s-au printr-o fereastra osoasa-volet osos ( biopsie deschisa prin craniotomie).
In timp ce efectuarea unei biopsi are anumite riscuri ( inclusiv hemoragic,accident vascular,crize si deces) este foarte important a stii exact cu ce tip de tumora avem de a face .Este de asemenea critic de a avea confirmarea ca procesul expansiv intracranian /leziunea de la nivelul creierului este cu adevarat o tumora .
Adesea tumora este rezecata in momentul biopsiei ( biopsie excizionala),dar in cazurile in care diagnosticul este neclar,o biopsie poate fi urmata la cateva zile sau saptamani mai tarziu de un tratament definitiv.
CARE SUNT OPTIUNILE DE TRATAMENT DISPONIBILE?
O varietate de optiuni terapeutice sunt disponibile pentru tumorile cerebrale.
1.INTERVENTIA CHIRURGICALA
Chirurgia este pilonul principal in tratamentul majoritati tumorilor cerebrale.In general scopul este acela de a rezeca in totalitate leziunea iar daca acest lucru nu este posibil fara a punea in pericol viata pacientului ori ai cauza sechele grave postoperator in aceasta situatie obiectivul devine ablatia pe cat posibil a unei portiuni cat mai mari din tumora fara a leza ariile cerebrale adiacente indemne.Chirurgia este adesea urmata de radioterapie.
2.RADIOCHIRURGIA STEREOTACTICA
Radiochirurgia este o alternativa la chirurgie in cazul leziunilor foarte mici ( diametrul tumori sa fie sub 3-4 cm).Concentreaza fascicule de raze preferential pentru a leza celulele tumorale in timp ce lasa tesutul cerebral normal relativ neatins.Neurochirurgul ar trebui sa discute aceasta optiune cu dumneavoastra.
3.RADIOTERAPIA
Radioterapia este o terapie bine stabilita pentru un anumite tumori cerebrale. Exista anumite tipuri de tumori cum ar fi melanoamele care nu raspund atat de bine la aceasta modalitate de tratament.Radioterapia poate fi aplicata pentru intreg creierul ( whole brain radiotherapy) s-au poate fi utilizata pentru o anumita regiune a creierului.Doza administrata este in mod obisnuit fractionata ( mai multe doze mici pe parcursul mai multor saptamani).Radioterapia poate fi utilizata ca forma unica de tratament ori in combinatie cu chirurgia sau chimioterapia.Una dintre problemele radioterapiei pentru intreg creierul ( whole brain radiotherapy) este aparitia encefalopatiei postradice (dementa) la pacienti care supravietuiesc mai mult timp.
4.CHIMIOTERAPIE
Multe tumori raspund la un anumita combinatie de chimioterapice.Patienti cu metastaze cerebrale si limfoame sunt cel mai frecvent tratati prin chimioterapie.Tratamentul glioamelor agresive adesea includ medicamente administrare per os –Temozolamide (Temodal) care si-a demonstrat eficienta in prelungirea supravietuiri in cazul acestor pacienti.Gliadelul sub forma de capsule este ocazional implantat la nivelul creierului dupa interventiile chirurgicale.
5.TRATAMENTUL CONSERVATOR
In cazul anumitor pacienti ,in particular in cazul celor varstnici ,foarte bolnavi si in cazul celor cu tumori foarte avansate,cea mai buna optiune fiind aceea de abtinere de la orice gest chirurgical in afara administrari de corticosteroizi pentru a reduce edemul cerebral din jurul tumori/tumorilor.Aceasta atitudine este cunoscuta si sub numele de ingrijire paleativa.
CARE OPTIUNE DE TRATAMENT ESTE POTRIVITA PENTRU DUMNEAVOASTRA?
Ar trebui sa discutati situatia dumneavostra medicala particulara cu medicul neurochirurg pentru a stabili care optiune terapeutica este cea mai buna .Nu uitati ca intotdeauna puteti cere o a-2-a opinie.