021 9268
doctor@danmartin.roArată email
MENINGIOAME
Meningioamele sunt cele mai frecvente tumori intracraniene primare. Sunt leziuni care se dezvolta in general lent, bine delimitate (non-infiltrative) si benigne.
IN ACEASTA PAGINA
- Ce sunt meningioamele?
- Originea meningioamele?
- Prevalenta?
- Simptome
- Diagnostic
- Evolutie si prognostic
- Tratament
CE SUNT MENINGIOAMELE ?
Meningioamele sunt tumori care se dezvolta din invelisul sau membrana (meningele) care acopera (inconjoara) creierul si maduva. Majoritatea acestor tumori sunt benigne (non-canceroase) si curabile. Un mic procent din aceste leziuni sunt maligne (canceroase) si agresive, invadand creierul si structurile adiacente si pot sa nu fie curabile.
Aceste tumori isi au originea din celulele arahnoidei (celule care se gasesc intre creier si portiunea interna a craniului, la nivelul ventriculilor cerebrali – constitue o serie de cavitati la nivelul creierului si care contin lichid cerebro-spinal sau la nivelul canalului (canalul epedimar) care strabate portiunea centrala a maduvei).
Meningioamele reprezinta 25% din toate tumorile cerebrale primare, majoritatea avand incidenta intre 40-70 de ani. Sunt mai frecvent intalnite la femei. Meningioamele atipice sunt mai agresive decat cele benigne si insumeaza 5% din toate meningioamele. Aproximativ 4% din aceste tumori sunt maligne.
Meningioamele pot determina unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
- cefalee
- crize epileptice
- tulburari de personalitate si cognitive
- deficit motor (pareza) progresiv, parestezii si tulburari de vorbire
- confuzie sau somnolenta
- pierderea auzului, mirosului
- greata si/sau varsaturi
- tulburari vizuale si/sau echilibru
Un diagnostic prezumtiv imagistic se realizeaza cu ajutorul CT (nativ si cu contrast) si/sau IRM cerebral (nativ, contrast si secventa angio-IRM cand tumora inglobeza, invadeaza ori se afla in contact cu importante vase de sange, artere/vene). Singura modalitate pentru a avea un diagnostic cert de meningiom este obtinerea de tesut tumoral (prin biopsie/rezectia tumori) si realizarea unui examen histo-patologic.
Prognosticul meningioamele benigne este foarte bun, cu atat mai mult daca tumora a fost rezecata in totalitate.
In general meningioamele sunt leziuni benigne care au tendinta de a comprima creierul, dar fara sa il invadeze. Cu toate acestea exista, totusi, un anumit tip de meningiom care invadeaza structurile din jur/determina proliferarea in exces a osului din jur (hiperostoza).
Foarte rar meningiomul metastazeaza in afara sistemului nervos central, localizarile unde ar putea fi intalnit acest lucru fiind – ficat, plaman, ganglionii limfatici.
FACTORI DE CARE DEPINDE RECIDIVA (REFACEREA) TUMORALA DUPA INTERVENTIA CHIRURGICALA
- Gradul de rezectie: gradul de rezectie tumorala (procentul din volumul tumoral ablat chirurgical) influenteaza rata de recurenta
- Localizare anatomica
- Agresivitatea histologicala a tumori: daca invadeaza/nu creierul si structurile din jur
Majoritatea meningioamelor sunt tratate chirurgical, insa exista leziuni care necesita radioterapie/radiochirurgie.
Optiunile de tratament includ:
- Intreventia chirurgicala care implica rezectia meningiomului printr-o fereastra osoasa realizata in nivelul craniul (craniotomie), fiind totodata cea mai buna sansa de vindecare si cu riscul cel mai scazut de recurenta.
- Radiochirurgie stereotactica
- Radioterapia
- Conservator – evaluare periodica imagistica prin IRM cerebral in cazul tumorilor de dimensiuni mici, in special in cazul pacientilor varstnici.